Netwerken is vooral leuk. Dat is mijn stelling. Het mag zeker niet alleen maar gaan over die ene opdracht, of die baan. Netwerken doe je vanuit een oprechte belangstelling voor iemand of iets. ‘Hoe gaat het met je?’ vraag je dan niet vanuit een automatisme, maar omdat je echt wil weten hoe het met iemand gaat!
Netwerk om te netwerken en niet om op zoek te zijn. Ik knap altijd af als iemand botweg aan mij vraagt of ik iets weet voor hem. De persoon is duidelijk niet geïnteresseerd in mij, maar is puur op zoek voor het eigenbelang. Dat past niet bij netwerken, vind ik. Je brengt, deelt, geeft vanuit de gedachte dat de ander op een gegeven moment ook brengt, deelt en geeft. Met geven heb ik het niet over de lunch of cappuccino. Ik heb het over inzichten, informatie, tips, alles waar de ander voordeel mee kan doen.
Natuurlijk gaat de informatie die je geeft ook over jou. Je geeft aan wat je belangstelling heeft, waar je benieuwd naar bent. Daar is niets mis mee. Het voordeel voor de ander staat echter voorop. Belangrijk blijft de oprechte interesse in de persoon, niet zijn baan of status!
Ga niet netwerken in een kringetje! Een netwerkcontact met iemand uit je eigen vakgebied is alleen maar gezellig. Vaak levert dat niet veel op. Praten met iemand uit je eigen vakgebied is als praten met je grootste concurrent. Dat is alleen een gezellig beleefd gesprek waar over en weer geen waardevolle informatie wordt uitgewisseld. Een netwerkgesprek met je collega is alleen een veilig gesprek, maar zal je niet veel helpen.
De beste (en meeste) kansen liggen buiten het vertrouwde kringetje van collega’s, kennissen en vakgenoten. Uit dat kringetje breken is een kwestie van durven, de stoute schoenen aantrekken en zonder vooroordeel contact leggen.
Pas op voor lukraak netwerken. Dat is lastig! Want hoe raak je in gesprek met de juiste persoon? Het antwoord op deze vraag begint bij jezelf. Wees duidelijk wat je wilt, wat je kunt, waar je goed in bent, waar je nog beter in wilt worden, kortom: wie ben je? Bedenk dat je geen functiebenaming bent, maar een mens met een berg talenten. Een unieke combinatie.
Met die vraag ben je -sorry- je hele leven bezig. Je verandert, door ervaringen, door de jaren, door wat je leert. Dat maakt ook dat de antwoorden op deze vraag voortdurend verandert.
Zodra je een goed beeld hebt van jezelf, kun je al snel bepalen waar die unieke combinatie van mens en talenten gelukkig van wordt. Dat hoeft niet een enkel bedrijf te zijn, je kunt type, soorten, sferen, onderwerpen benoemen. Dat zijn vaak meerdere bedrijven!
Nu aan de slag met je netwerk. Zodra je weet wie je bent en waar je gelukkig van wordt duik je in je netwerk. Als jij 300 contacten heb kun je ervan uitgaan dat die 300 zelf ook 300 contacten hebben. Dat zijn 90.000 contacten (minstens). Allemaal zullen ze niet bruikbaar zijn, maar 45.000 bruikbare contacten is zeker denkbaar! Leg de organisaties waar die contacten aan verbonden zijn (ze hoeven er niet te werken!) langs jouw lat, de lat met sfeer, type, onderwerp enzovoort. Maak een wensenlijstje met contacten waarmee je wilt praten.
In deze fase komt het op de voorbereiding aan. Verdiep je in het geselecteerde contact. Verzamel informatie en inzichten. Alles wat bruikbaar is neem je op, leer je, bewaar je. Zorg dat je wat te brengen hebt, te delen. Die voorbereiding is een belangrijke en tijdrovende taak. Het helpt je wel enorm bij het gesprek. Bedenk dat je maar één keer geïntroduceerd kunt worden. Het moet de eerste keer meteen kloppen.
Het gesprek duurt misschien een uur (op zijn hoogst). De voorbereiding duurt een veelvoud daarvan. Daarmee is netwerken dus net werken. Beleef het vooral ook als leuk!
Tip: Kijk eens op www.win.nl van Irmgard Bomers voor inspiratie en meer!
Geef een reactie